top of page

Vahingonkorvausvastuu puun aiheuttamista tuhoista

Tämän kirjoituksen aiheena ovat vahingonkorvausnäkökulmat, joita kiinteistön omistajuuteen, puiden kaatamiseen, kaatumiseen tai murtumiseen voi liittyä.


Kaupunkiympäristössä on paljon arvokasta omaisuutta rakennuksista autoihin, jotka voivat varioitua pahastikin puun kaatuessa tai painavan oksan murtuessa niiden päälle.


Tässä blogitekstissä tarkastelen kenelle kuuluu vastuu, mikäli jotain tapahtuu. Arboristina en ole lakiasiantuntija, mutta puut ovat ammattini keskeinen aihe ja kiinnostuksen kohde.


Tätä tekstiä varten tutustuin aiheeseen liittyviin esimerkkitapauksiin vakuutuslautakunnan ja oikeuden päätöksistä. Tapaukset ovat tietenkin yksilöllisiä, mutta ne antavat ajatuksia siitä, millaisiin asioihin kiinteistön puuasioissa kannattaa kiinnittää huomiota. Linkit löytyvät jutun lopusta, suosittelen tutustumaan niihin!


Todellisissa vahingonkorvauskysymyksissä kannattaa aina kääntyä vakuutusyhtiöiden tai lakiasiantuntijoiden puoleen.



Itse oman pihapuun kaato tai kaadon tilaus vakuutetulta ammattilaiselta


Puun kaatoon varsinkin rakennetussa ympäristössä liittyy useita riskejä. Ennen puunkaatoon ryhtymistä kannattaakin tarkistaa omat vakuutukset ja niiden ehdot.


Kotivakuutus ei välttämättä korvaa omalle rakennukselle aiheutettua vahinkoa, jos kaadossa tekee työvirheen. Jos oikeaa tekniikkaa ei osaa ja varsinkin isompien puiden kohdalla kannattaa pyytää ammattilainen tekemään työ.


Vahinkoja ja virheitä voi sattua vaikka puun kaataminen olisi tuttua hommaa, sillä puut ovat erilaisia ja huonokuntoinen puu on arvaamaton. Siksi ammattilaisilla on yleensä vahingonkorvauslakiin perustuva vastuuvakuutus. Se korvaa tietyin poikkeuksin muille aiheutetun vahingon, jos kaato menee virheen tai huolimattomuuden vuoksi pieleen.


Kannattaa ammattilaista tilatessa kuitenkin tarkistaa, onko työ vakuutettua ja millaisin ehdoin, sillä ammattilaisetkin voivat olla eri tavoin vakuutettuja. Esimerkiksi meiltä saat aina kirjallisen tarjouksen yhteydessä tiedon vastuuvakuutuksesta vakuutusmäärineen.


On kuitenkin syytä muistaa, että kun työ tehdään oikealla tekniikalla puun koko, kunto ja painopiste huomioiden, vahinkoja sattuu harvoin.





Murtuneiden puiden aiheuttamat vahingot


Joskus puu voi kaatua tai sen osa murtua itsekseen, ja alas rymistellessään tehdä vahinkoa esimerkiksi autolle. Kiinteistön omistaja voi olla vastuussa tällaisesta vahingosta, sillä rakennus ympäristöineen on lain mukaan pidettävä turvallisena. Vastuuta puiden kunnon huolehtimisesta on myös voitu siirtää sopimuksella jollekin sopimuskumppanille.


Kiinteistön omistajan kannattaisikin ajoittain katsastaa tai tarkastuttaa sellaiset puut, jotka sijaintinsa vuoksi saattaisivat murtuessaan aiheuttaa vahinkoa. Jos tällainen puu on selvästi huonokuntoisen näköinen, tai siinä tiedetään olevan heikentävää lahoa, kannattaa tarkastaa se huolellisesti tai pyytää arboristia arvioimaan sen kunto. Arboristin tekemästä arvioinnista tulisi saada dokumentti, ja siinä tulisi olla suositukset jatkotoimenpiteistä aikatauluineen.


Joissakin puiden murtumisen aiheuttamissa vahingoissa puiden turvallisuuden laiminlyöminen on johtanut korvausvastuuseen. Useimmissa tapauksissa korvausvastuuta ei kuitenkaan ole syntynyt, koska ennen murtumistaan puu ei ollut näyttänyt huonokuntoiselta.


Vahinkotapaukset ovat yksilöllisiä, mutta tavallisella elämänkokemuksella varustetulta kiinteistönomistajalta ei vaadita asiantuntijan tasoista ymmärrystä esimerkiksi yksittäisen käävän vaikutuksesta puun kuntoon.


Ulkoisesti terveen näköinen puu murtuessaan ja tehdessään vahinkoa ei yleensä ole aiheuttanut korvausvastuuta, vaikka puu myöhemmin todettaisiin olleen sisältä heikentynyt. Tällainen murtuminen saatetaan luokitella tapaturmaksi. Korvausvastuu voi kuitenkin syntyä silloin, jos jo ennen tapaturmaa tiedettiin, että puussa on heikentävää lahoa.


Pihan puista kannattaa ottaa kuvia


Kaikki puiden kunnon seurantaan liittyvät kuvat, sähköpostit, viestit ja mahdolliset arboristin kirjalliset lausunnot ovat vahingon sattuessa tärkeitä dokumentteja, sillä ne voivat vaikuttaa vahingonkorvausarviointiin.


Mikäli oman pihapuusi kunto mietityttää, ota yhteyttä!


Piharevoluutio



Tutustu näihin esimerkkitapauksiin:

  • Puun kaadossa tehdyn virheen vuoksi omalle rakennukselle aiheutunutta vahinkoa ei korvattu kotivakuutuksesta: VKL 122/16.

  • Puun kaadossa tehdyn virheen vuoksi muille aiheutunut vahinko korvattiin vastuuvakuutuksesta: VKL 731/09 ja VKL 537/14 (tuottamuksen arviointi jäi kesken).

  • Puun kaadossa tehtyä virhettä ei pystytty määrittelemään, joten toiselle aiheutettua vahinkoa ei korvattu vastuuvakuutuksesta: FINE-020605.

  • Kiinteistön omistajan piti korvata murtuneen puun aiheuttama vahinko, koska puun heikko kunto olisi pitänyt tiedostaa: FINE-035852 ja VKL 606/02.

  • Kiinteistön omistajan ei tarvinnut korvata ulkoisesti terveen oloisen puun murtumisen aiheuttamaa vahinkoa: VKL 126/14, VKL 27/15, VKL 602/02, FINE-016146 ja KKO:1982-II-162.


Aiheeseen liittyvät lait:

Rakennuksen ja ympäristön turvallisuus: Maankäyttö- ja rakennuslaki 22 luku 166 §


Kirjallisuuslähteet:

Hahto, V. (2008). Tuottamus vahingonkorvausoikeudessa. WSOY, Juva

Raisio, J., Kiviniemi, M. & Penttinen, J. (2018). Puut, laki ja käytännöt. Metsäkustannus Oy



Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin aikaisemmassa Puurevoluution blogissa 13.5.2024. Puurevoluutio muuttui Piharevoluutioksi elokuussa 2024.

Comments


bottom of page