Piharevoluution arboristipalvelut
Arboristi on erityisesti kaupunkipuiden asiantuntija, jonka tehtäviin kuuluvat esimerkiksi puiden hoidot, kaadot ja kuntoarvioinnit.
Lue lisää alta tai ota yhteyttä!
Puunhoito
Piharevoluutiolta saat ammattitaidolla toteutetut hoito-ja rakenneleikkaukset, jotka säilyttävät puun arvoja, tukevat pitkäikäisyyttä ja minimoivat riskejä.
Rakennettuun ympäristöön kuuluvista puista on monenlaista hyötyä. Puun hoitotarve liittyy olennaisesti kasvupaikkaan, puulajiin ja odotuksiin.
Yksi keskeisistä syistä hoitaa puita on turvallisuus
Kiinteistön omistajan/haltijan on hyvä olla tietoinen, että taajamissa, rakennusten lähellä, puistoissa ja kulkuväylien varrella kasvavat puut eivät saa aiheuttaa vaaratilanteita.
Vaaratilanne saattaa syntyä haaran murtumisesta, kulkuväylien tai pelastustien tukkeutumisesta tai esimerkiksi liikennemerkin peittymisestä.
Turvallisuuden toteutuminen asettaa selkeän lakisääteisen tavoitteen puiden hoidolle, ja velvollisuuksista huolehtiminen kuuluu ensisijaisesti kiinteistön omistajille ja haltijoille.
Toinen keskeinen näkökulma sisältää puun hyödyt ja arvot
Puusto esimerkiksi auttaa lämpötilojen tasaamisessa, sade- ja pintavesien hallinnassa, ilmanpuhdistamisessa, eroosion vähentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä.
Puut vaimentavat myös hälyä, sitovat hiilidioksidia sekä lisäävät asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia.
Ne tarjoavat myös suojaa auringonpaahteelta, katseilta ja tuulelta. Puilla on lisäksi esteettisiä arvoja, ja esimerkiksi hedelmäpuita hoidetaan sadon varmistamiseksi.
Puiden pitkäikäisyys kannattaakin varmistaa hyvällä ja asianmukaisella hoidolla, joiden tekemiseen arboristi on erikoistunut.
Hoitoleikkaus
Hoitoleikkauksen tavoitteena on ylläpitää puun hyvää ja kestävää, kasvupaikallaan tarkoituksenmukaista rakennetta ja latvuksen muotoa.
Puuta hoitamalla huolehditaan myös sen pysymisestä turvallisena poistamalla tai lyhentämällä riskejä aiheuttavat oksat. Samalla arboristi varmistaa, etteivät oksat haittaa liikennettä, rakennuksia tai peitä tärkeitä kohteita.
Hoitoleikkausten laiminlyöminen voi johtaa eriasteisiin turvallisuusriskeihin
Leikkaaminen kannattaa tehdä mielummin enemmin kuin myöhemmin. Tällöin voidaan välttyä kerralla tehtäviltä suurilta leikkauspinnoilta, jotka altistavat lahoamiselle.
Pahimmillaan hoitoleikkauksien laiminlyöminen saattaa johtaa tarpeeseen poistaa puu kokonaan. Hoitoleikkauksia tehdään puusta ja ympäristöstä riippuen noin 4-10 vuoden välein.
Rakenneleikkaus
Rakenneleikkaus on nuorelle ja kasvavalle puulle tehtävää ennakoivaa hoitoa, jolla vaikutetaan vähän kerrallaan puun tulevaan rakenteeseen.
Tavoitteena on kasvuympäristöönsä sopiva, turvallinen, kestävä ja kaunis puu, joka ei haittaa kulkemista eikä rakennuksia.
Leikkauksessa huomioidaan puun kasvupaikka, ympärillä olevat rakenteet, alueen käyttö ja tarvittaessa puun tarkoitus kiinteistönhaltijan näkökulmasta.
Rakenneleikkaus tehdään istutetulle puuntaimelle sen jälkeen, kun se on juurtunut kasvupaikkaansa, ja leikkaus toistetaan muutaman vuoden välein.
Puulajista ja kasvupaikasta riippuen rakenneleikkaus tehdään noin 10-30 vuoden ikään saakka. Toimilla tavoitellaan puulle mahdollisimman pitkää elämää omalla kasvupaikallaan.
Rakenneleikkausten laiminlyöminen voi johtaa ongelmiin puun kasvaessa suureksi
Leikkaamattomuus voi aiheuttaa heikkoja haaraliitoksia, liikennettä ja rakennuksia haittaavia oksia ja eriasteisia turvallisuusriskejä.
Laiminlyömisen seurauksena puulle voidaan joutua tekemään radikaaleja leikkauksia, jotka heikentävät puun kuntoa, ja pahimmassa tapauksessa puu joudutaan poistamaan.
Kaikki puut eivät kuitenkaan kaipaa säännöllistä rakenneleikkaamista, kuten tilanteissa, joissa puulaji on jo alunperin valittu kasvupaikan ja ympäristön ehdoilla.
Puunkaato
Riskejä aiheuttava huonokuntoinen puu kannattaa poistaa ajoissa, sillä tontin omistaja voi olla vastuussa puun murtumisen tai kaatumisen aiheuttamista vahingoista.
Ammattitaitoinen arboristi osaa suunnitella kaadon puun yksilöllisten ominaisuuksien, kuten puun koon, kunnon, latvuksen epätasapainon ja puulajin mukaan.
Suunnitelmassa huomioidaan myös ympäristö, kuten puuta ympäröivät rakennukset, kulkuväylät, ilmajohdot, kasvillisuus, aidat ja muut varottavat rakennelmat, säätila sekä lähistöllä liikkuvien ihmisten turvallisuus.
Kaikki tämä vaikuttaa siihen, millainen menetelmä – kuten suora kaato, varmistettu kaato, kiipeily tai koriauto – kannattaa valita. Ammattilainen minimoi riskit, ja työ on myös vakuutettua.
Asemakaava-alueella puun kaatoon tarvitaan lupa omallakin tontilla, ja yleiskaava-alueellakin voi olla puihin liittyviä määräyksiä. Tietyissä tilanteissa lupaa ei kuitenkaan tarvita.
Luvan hakeminen on maanomistajan vastuulla. Selvitä tarvittavat lupakäytännöt oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta ennen puun kaatamista.
Kesällä kannattaa ottaa huomioon lintujen pesimäaika, joka rajoittaa puun luvanvaraista kaatamista.
Neuvomme mielellämme lupa-asioissa tarvittaessa.
Jokaisen puun kaato on yksilöllinen, joten pyydä Piharevoluutio arvioimaan kaadon hinta.
Meiltä saat tarvittaessa tilattua myös puun kuntoarvion, mikäli vielä pohdit, tulisiko puu turvallisuusyistä kaataa. Ota yhteyttä!
Kuntoarvioinnit
Puun kuntoarvio on arboristin tekemää asiantuntijatyötä. Kartoituksella löydetään riskiä aiheuttavat puut, sekä ne, joiden kaato kunnon puolesta olisi turhaa.
Puiden kuntoarvioinnista saat kirjallisen raportin, joka sisältää hoito- tai toimenpidesuositukset aikatauluineen jokaiselle puulle. Raportti auttaa hoitotoimien järkevässä kohdistamisessa.
Kuntoarviointi tehdään pääasiassa silmämääräisesti, mutta tarpeen vaatiessa käytämme lahon tutkimiseen tarkoitettua mikroporaa, jolla saa tietoa puun pehmeydestä rungon sisäpuolelta.
Vaikka kuntoarvioinnissa etsitään viitteitä puuta heikentävistä merkeistä, arboristin ammattitaitoa on löytää puusta myös sellaisia rakenteita, joiden ansiosta puu kestää tavalliset sääolosuhteet.
Arboristin antama toimenpidesuositus perustuu aina puun kuntoon ja ympäristön turvallisuusvaatimuksiin.
Milloin kuntoarviointia tarvitaan?
Kuntoarviointia voidaan tarvita esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
-
Puun kestävyys aiheuttaa huolta
-
Kaatoluvan saamiseksi
-
Arkkitehti- tai maisemasuunnittelun tueksi*
-
Puurekisteriä varten
* järkevään säästöpuiden valintaan tarvitaan puiden paikkatiedon lisäksi tieto niiden mahdollisuuksista selvitä ympäristön muutoksissa.
Yhden tai kahden huolestuttavan puun kohdalla voit kysyä myös pelkkää katselmusta ja suullista arviota ilman kirjallista dokumentointia.
Kuntoarvioinnista saatu kirjallinen raportti on kuitenkin erittäin suositeltavaa erityisesti vanhenevien puiden kohdalla, sillä siitä on suunnaton apu tulevaisuuden kuntoarvioinneissa.
Muutamien vuosien välein tehdyissä tarkastuksissa paljastuvat hitaat muutokset puun kunnossa, kuten esimerkiksi lahon etenemisnopeus
Yksittäisen tarkastuksen perusteella muutoksen nopeutta ei voi todeta, ja ilman dokumentointia on mahdotonta muistaa vuosia sitten tehdyn arvioinnin tulosta.
Säännöllisesti tehty dokumentoitu kuntoarviointi onkin paras keino kartoittaa tontin puista aiheutuvia riskejä ilman turhia puiden kaatoja.
Lukuvinkki! Arboristin tekemästä kuntoarviosta voi olla hyötyä myös vahingonkorvaustapauksissa, lue lisää tästä.